kalendarzWitaj dziś jest czwartek, 14 grudnia 2017 r.   Imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny dodaj do ulubionychdodaj do ulubionychenglish versionenglish version



forum
stronę odwiedziło:
2135419 osób

Aktualności branżowe

archiwum aktualnośći

1 grudnia br. podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie odbyła się konferencja pn. „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju polskiej branży drobiarskiej: ZIEMIA, WODA, POWIETRZE”. 

więcej
W oparciu o informacje opublikowane na oficjalnej stronie chińskich służb weterynaryjnych (AQSIQ) KRD-IG zawiadamia, że chiński rynek został otwarty na import mięsa drobiowego z Polski. 

Jest to kluczowa wiadomość dla polskiego rolnictwa i wielka szansa dla polskich producentów drobiu. Otwarcie rynku chińskiego jest efektem starań Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, a także działań polskiej dyplomacji, władz weterynaryjnych i resortu rolnictwa.
 
więcej

Komisarz UE ds. rolnictwa Phil Hogan zakończył na Bliskim Wschodzie misję gospodarczą z udziałem Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Jak się okazuje, spotkania z  przedstawicielami administracji publicznej oraz sektora spożywczego Arabii Saudyjskiej i Iranu, mają kluczowe znaczenie w kontekście planowanych w Polsce zmian legislacyjnych, zakładających radykalne ograniczenie uboju rytualnego, postrzeganych przez KRD-IG jako istotne zagrożenie dla rozwoju rodzimego drobiarstwa. Równolegle do bliskowschodniej misji UE i  KRD-IG w Warszawie prowadzone były rozmowy ministrów rolnictwa Polski i Iraku, dotyczące m.in. otwarcia irackiego rynku na polski drób.

więcej

Bruksela po raz kolejny gościła przedstawicieli branży drobiarskiej z Unii Europejskiej, podczas posiedzenia grupy roboczej a.v.e.c. Reprezentantką polskiego drobiarstwa była Aleksandra Porada, ekspert Krajowej Rady Drobiarstwa-Izby Gospodarczej ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii. Dyskusja z udziałem KRD-IG dotyczyła bieżących wyzwań, związanych z produkcją żywności i bezpieczną hodowlą drobiu.

więcej

Stosowanie antybiotyków w produkcji drobiarskiej to obszar, który wymaga ciągłej dyskusji w gronie naukowców i ekspertów branżowych. Wychodząc naprzeciw możliwościom ograniczenia tego typu substancji w produkcji Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach i Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zorganizowały konferencję pn. „Antybiotyki w produkcji drobiarskiej – korzyści i ograniczenia”. Wydarzenie odbyło się w 5 października br.

 
więcej
KRD-IG i polscy producenci drobiu  na dorocznym spotkaniu chińskich służb weterynaryjnych FMA 2017

W dniach 19-21 września 2017 r. w chińskim mieście Guangzhou (Kanton) odbyła się trzecia edycja Międzynarodowej Wystawy Żywności, Mięsa i Produktów Rybnych (The 3rd China International Food, Meat and Aquatic Products Exhibition 2017 – FMA China). Wśród największych międzynarodowych wystawców znalazło się stoisko kampanii promocyjno-informacyjnej „Europejski drób – w jakości siła”, organizowanej przez Krajową Radę Drobiarstwa. 

więcej
Polski drób gościł na targach Speciality Food Festival w Dubaju

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza i jej członkowie byli gośćmi prestiżowych targów Speciality Food Festival. Impreza odbyła się w dniach 18-20 września 2017 r. w World Trade Center w Dubaju. KRD-IG oraz jej kampania „Europejski drób – w jakości siła” promuje drób wyprodukowany w systemie jakości QAFP (Quality Assurance for Food Products) m.in. na rynku Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Obecność na targach była krokiem w kierunku rozwoju eksportu drobiu na rynek ZEA i krajów Zatoki Perskiej.

więcej

29 sierpnia 2017 r. w Brukseli odbyło się spotkanie inauguracyjne Grupy Roboczej a.v.e.c. (Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU) ds. Komunikacji. To, nowe w strukturach organizacji, ciało ma za zadanie m.in. uporać się z mitami na temat mięsa drobiowego, pokutującymi wśród europejskich konsumentów, a także wzmocnić pozycję branży drobiarskiej na szczeblu unijnym.

więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza informuje, że w ramach ogłoszonego w dniu 17 sierpnia 2017 r. Zaproszenia do przedstawienia oferty zakupu powierzchni ekspozycyjnej na targach ANUGA 2017 wyłoniła podmiot, który zrealizuje to  działanie.

więcej

Krajowa Rada Drobiarstwa-Izba Gospodarcza była Głównym Partnerem Merytorycznym Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”. 19 lipca 2017 r. odbyła się gala finałowa drugiej edycji tego kulinarnego święta.

więcej
archiwum aktualnośći
Copyright © 2009 Krajowa Rada Drobiarstwa
Projektowanie stron Toruń